Programmeren op School
Citrine is een krachtig hulpmiddel voor de onderwijswereld, geschikt voor huiswerkbegeleidingsbureaus, basisscholen, middelbare scholen en universiteiten. Met Citrine leren leerlingen spelenderwijs abstract en logisch denken, essentiële vaardigheden die de basis vormen voor succesvol redeneren en leren. Citrine kan worden ingezet als eductieve programmeertaal.
Praktische toepassingen
Citrine biedt talloze mogelijkheden in een onderwijsomgeving, zoals:
- Ontwikkelen van logisch en abstract denken: Leerlingen leren complexe problemen analyseren en oplossen.
- Introductie tot ICT en objectgeoriënteerd programmeren (OOP): Begrijp computers en software via toegankelijke oefeningen.
- Visualiseren van wiskundige en natuurkundige concepten: Maak abstracte formules begrijpelijk en interactief.
- Versterken van zelfvertrouwen: Laat leerlingen eigen projecten maken en faalangst overwinnen.
Voordelen van Citrine
Citrine is speciaal ontworpen om de drempel voor leren en programmeren te verlagen. Het biedt unieke voordelen zoals:
- Volledig Nederlandstalig: Geen taalbarrière, sneller begrip van concepten, culturele herkenbaarheid.
- 110 extra talen beschikbaar (bijv. Engels en Fries): voor maximale inclusiviteit en toegankelijkheid!
- Kant-en-klare lespakketten: Direct inzetbaar voor leraren!
- Offline beschikbaar: geen internet nodig, geen registratie, volledig anoniem en veilig.
- Open source: geen vendor lock-in, volledige vrijheid.
- Brede compatibiliteit: Werkt op alle bekende computermerken en zelfs op oudere, tweedehands PC’s.
- Virtuele Machine: kant-en-klare werkopstelling in VM voor klas beschikbaar (waarom?).
- Diepe integratie: Naadloze integratie met bestaande IT-systemen van onderwijsinstellingen is mogelijk.
Virtuele Machine
IT-systemen kunnen behoorlijk complex zijn, zeker op school.
Om te voorkomen dat je kostbare lestijd verliest door
technische problemen op de klascomputer,
is een virtuele machine (VM) een slimme oplossing.
De IT-afdeling van jouw school zal dit vaak een fijne keuze vinden, omdat het de veiligheid en stabiliteit van hun systemen beschermt. Voor jou als docent biedt een VM ook voordelen: je lessen staan al volledig klaar vóór de start, en je kunt de VM eenvoudig terugzetten naar de oorspronkelijke staat na afloop van de les. Dit maakt het hergebruik van een lesomgeving snel en probleemloos.
Daarnaast kun je, indien gewenst, de VM toegankelijk maken via Remote Desktop Protocol (RDP) of Web RDP. Hierdoor kun je als docent lesgeven vanuit een standaard RDP-programma of zelfs via een webbrowser zoals Chrome of Firefox.
De Virtuele machine is GRATIS verkrijgbaar, maar vanwege de bestandsgrootte dien je ze per e-mail aan te vragen. De VM is geschikt voor Oracle VirtualBox, een gratis verkrijgbaar virtualisatieplatform. Voor leden van de Citrine-club op Patreon is er een torrent beschikbaar voor snelle downloads. Wil je de VM liever fysiek ontvangen? Dat kan op een USB-drive voor slechts €35,-, inclusief verzending per post. Daarnaast is het mogelijk om de virtuele omgeving op maat te laten aanpassen voor jouw onderwijsinstelling. Hiervoor kunnen we op verzoek een offerte maken.
Gratis Hulpmiddelen
Hier zijn diverse hulpmiddelen voor de docent:
- Lespakket 1 (2D spel)
- Lespakket 1 video
- Lespakket 2 (binnenkort beschikbaar)
- Nederlandstalige Demo
- Virtuele Machine (op aanvraag)
- Handleiding
- Gratis materiaal voor games/oefeningen
Vergelijking tussen talen
Waarom kiezen voor Citrine in plaats van andere programmeertalen? Hieronder vergelijken we Citrine met populaire alternatieven:
- Python, Java, JavaScript: Deze bekende programmeertalen hebben een rijke geschiedenis, maar brengen ook nadelen met zich mee. Door historische "bagage" bevatten deze talen verouderde elementen, wat het leren bemoeilijkt. Ze zijn ook vaak onstaan uit noodzaak om bepaalde problemen in een bepaalde tijd en binnen een bepaalde context op te lossen. Hierdoor zijn ze complex geworden en minder toegankelijk. Hoewel deze talen objectgeoriënteerd programmeren ondersteunen, zijn ze niet ontworpen als puur objectgeoriënteerde talen. Dit kan beginners verwarren. Met Citrine leren leerlingen direct puur objectgeoriënteerd programmeren. Dit geeft hen een solide basis die zowel hun abstract denkvermogen als hun voorbereiding op een ICT-carrière aanzienlijk versterkt.
- Scratch, Hedy, Logo: Deze programmeertalen zijn vaak een goede start, maar hebben beperkingen. Ze bieden weinig mogelijkheden voor complexere projecten of creatieve vrijheid en op die manier belemmeren ze het groeipotentieel van de leerling. Deze talen zijn ook niet objectgeoriënteerd: Hierdoor missen leerlingen belangrijke concepten voor hun verdere ontwikkeling. Citrine combineert eenvoud met kracht en vrijheid. Het biedt een open source-omgeving waarin leerlingen zelfstandig kunnen groeien en experimenteren ook buiten de onderwijscontext. Citrine is een "echte" programmeertaal en kan dus ook gebruikt worden in productiecontext net als bijvoorbeeld Java. Leerlingen hebben dus ook echt wat aan de kennis die ze opdoen. In theorie kunnen ze zelfs hun eigen tekstverwerker of spreadsheet maken als ze dat zouden willen.
- GameMaker, Godot: Deze tools zijn vooral gericht op het maken van games en minder geschikt voor andere typen software, zoals apps. Ze zijn ook voornamelijk Engelstalig: Dit kan een extra drempel vormen voor jonge of beginnende leerlingen. Citrine biedt een veelzijdige, meertalige omgeving die geschikt is voor zowel educatieve projecten als complexe applicaties, zonder taalbarrières.
Meer weten over de mogelijkheden voor uw onderwijsinstelling?
Stuur vrijblijvend een mailtje naar:
telefoon:
+31 641 138 161
U kunt mij ook inhuren voor maatwerk!